Installation af vaskemaskine


Hvis du selv vil installere din nye vaskemaskine, er her et par gode råd og vejledning.

 

Fjern transportbeslag og skruer

Transportbeslagene er skruet ind i maskinen for at forhindre skade under transport. Normalt er der to eller fire af disse sikringer i en ny vaskemaskine, og man kan nemt fjerne dem selv.

Undlader man at fjerne transportbeslagene vil vaskemaskinen larme helt vildt meget og hoppe rundt på gulvet – især under centrifugeringen. I værste fald går maskinen helt i stykker.

Der kan på nyere maskiner ligeledes være en flamingoklods under maskinen som skal fjernes. Læs i brugsanvisningen, her står præcis hvordan transportbeslag og skruer fjernes.

 

Sæt maskinen på fast underlag og i vater

Sætter du maskinen på et ujævnt eller for blødt underlag så vil den kunne flytte sig og larme ved centrifugering. Det allerbedste er fliser eller et andet hårdt gulv. 

Står den på et trægulv skal det sikres, at gulvet er helt stabilt. Det kan eventuelt gøres ved at lægge en plade eller flise under maskinen, som alle 4 ben kan stå på, så maskinens vægt fordeles over en større flade, frem for hvis fødderne eksempelvis kun står på 2 af gulvets træbrædder. Det vil medføre vibrationer og meget larm i forbindelse med centrifugering. Det samme gør sig gældende, hvis maskinen er monteret på et repos, eller i et vaskeskab på en bordplade som kan give små vibrationer.

Når du har sat maskinen der hvor den skal stå, så find et vaterpas og sørg for at den står fuldstændig i vater. Vaskemaskinens hældning må ikke overstige 1° og alle fire fødder skal stå fast på underlaget. Sørg for, at benene er skruet så langt op i maskinen, og altså så korte som muligt, da det mindsker vibrationerne ved brug. Ret på benene indtil den står som den skal.

Husk at spænde sikkerhedsmøtrikkerne

På mange maskiner er der sikkerhedsmøtrikker som skal skrues op imod maskinen for at sikre, at justeringen af benene ikke løsner sig efter længere tids brug af maskinen.

Monter forkantliste ved montering på repos

Er vaskemaskinen monteret på et repos, så sørg for at montere en forkantliste på reposet, så maskinens fødder ikke kan flytte sig ud over kanten og medføre fald af maskinen. Reklamationsretten dækker nemlig ikke skader som forårsages ved, at maskinen har flyttet sig under brug, når den er monteret på et repos.

 

Sørg for luft i siderne

Sørg for, at maskinen har luft omkring sig. Det kan ikke undgås, at maskinen vibrerer en smule ved centrifugering, så sørg for, at der er ca. 2,5 cm luft i hver side.

Tilslutning af vand

Står maskinen et sted uden afløb i gulvet vil vi anbefale at du tilslutter vaskemaskinen med en slange med aquastop (en vandlås, der sidder på tilgangsslangen som automatisk kan lukke for vandet, hvis der registreres udløb af vand).

 

Tilslutning af afløbsslange

For at undgå en såkaldt hævert-virkning på afløbet, er det vigtigt, at afløbsslangen monteres korrekt. Det gøres ved, at den monteres ca. 80-90 cm over gulvhøjde, så slangen slutter over vandniveauet. Dette gøres f.eks. ved at stikke slangen i et løstomsluttende plastikrør, som sidder monteret i afløbet. Der medfølger ofte en støttebøjle med vaskemaskinen, som kan anvendes.

Sørg for at sikre, at hvis maskinen er hævet på et repos, så skal afløbsslangen monteres tilsvarende højere fra gulvet.

Sørg også for, at afløbsslangen monteres løstomsluttende og ikke sættes fast uden om afløbsrøret, så den lukker tæt. I så fald vil afløbsrøret bare fungere som en forlænger, og du vil opleve problemer med undertryk.

Tilslutning af el

Som udgangspunkt kommer en vaskemaskine med et 2-benet Schuko strømstik, som altså ikke har det tredje ben til jordforbindelse, som vi typisk anvender i Danmark. Det er dog vigtigt, at du får tilsluttet vaskemaskinen til jord og det kan du gøre på to måder. Enten ved at købe en adapter (Kan købes her, eller hos de fleste byggemarkeder), eller også kan du sætte et helt nyt 3-benet stik på ledningen. 

OBS: I flere nye huse er der i dag forberedt mulighed for jordforbindelse ved anvendelse af schuko-stik. I så fald vil din stikkontakt se sådan ud, med bøjler i top og bund af stikket, som derved skaber jordforbindelsen til Schuko-stikket:

Tilslutter du ikke maskinen med jord, så vil der højst sandsynligt blive problemer med driften og måske vil den kunne afgive stød ved berøring.

 

Den første vask

Der kan være vand i din maskine, selvom den er helt ny fra fabrikken. Det skyldes at fabrikken altid kører en test inden de sender den afsted til butikken. Den lille smule vand bør vaskes ud ved at starte, en tom maskine, ved en quickvask med en lille smule vaskemiddel i. 

Det er også under den første vask du finder ud af om vandtilførslen er korrekt og om maskinen kan køre og generelt er opsat korrekt. Bliv derfor gerne ved maskinen imens du kører første vask.