Installation af opvaskemaskine


Hvis du selv vil installere din nye opvaskemaskine, er her et par gode råd og vejledning.

 

Inden du går i gang

Du skal først finde ud af, om alle de installationer du skal bruge, er der i forvejen. Som minimum skal der være:

Når der er strømstik, vandtilslutning og afløb tæt ved opvaskemaskinen, så kan du komme i gang.

 

Placering af opvaskemaskinen

Sørg for, at opvaskemaskinen placeres tæt ved afløb og vandtilslutning, så slangerne kan nå. Hvis slangerne er nødsaget til at skulle forlænges, så vil du risikere at få problemer med opvaskemaskinens evne til at pumpe vandet ud.

De fleste opvaskemaskiner er lavet til placering under en bordplade. Skub opvaskemaskinen ind under bordpladen og sørg for, at hverken tilgangsslangen eller afløbsslangen laver et knæk eller skubbes flade, så vandet ikke kan strømme igennem.

Justering af fødder

Juster først de bagerste fødder, så opvaskemaskinen føres op imod bordpladen. Det gøres ved at skrue på justeringsskruerne i bunden af fronten på maskinen. 

Herefter skrues de forreste fødder op, så også den forreste del skubbes op imod bordpladen.

Sørg for, at maskinen står i vater, eller juster fødderne derefter.

Tilslutning af vand

Vi anbefaler at du tilslutter opvaskemaskinen med en slange med aquastop (en vandlås, der sidder på tilgangsslangen som automatisk kan lukke for vandet, hvis der registreres udløb af vand). Der sidder aquastop på de fleste nye opvaskemaskiner, ellers kan du købe et tilslutningssæt hos os.

 

Tilslutning af afløbsslange

For at undgå en såkaldt hævert-virkning på afløbet, er det vigtigt, at afløbsslangen monteres korrekt. Generelt gælder det, at afløbsslangen tilsluttes afløbet minimum 35 cm over gulvhøjde, så slangen slutter over vandniveauet. Delen af slangen før tilslutningen sikres hævet op ca. 80-90 cm over gulvhøjde. Sørg for at sikre, at hvis maskinen er hævet på et repos, så skal afløbsslangen monteres tilsvarende højere fra gulvet.

Der er flere muligheder for tilslutning af afløbsslangen, og hver har specifikke ting du skal være yderligere opmærksom på:

1. Studs ved køkkenvaskens vandlås

Sørg for, at slangen tilsluttes, så den er på højde med undersiden af køkkenvasken. Ellers risikerer du, at der løber beskidt vand fra køkkenvasken ind i maskinen. Sørg samtidigt for, at afløbsslangen føres op under bordpladen, så der ikke kan komme returvand tilbage i opvaskemaskinen.

2. Direkte i vasken

Sørg for, at slangen maksimalt forlænges med 3 meter, eller samlet set er maksimalt 4,5 meter lang.

3. Direkte i afløbsrør

Afløbsslangens udmunding skal altid være minimum 35 cm over gulvhøjde. Sørg for at sikre, at hvis maskinen er hævet på et repos, så skal afløbsslangen monteres tilsvarende højere fra gulvet.

 

Tilslutning af el

Som udgangspunkt kommer en opvaskemaskine med et 2-benet Schuko strømstik, som altså ikke har det tredje ben til jordforbindelse, som vi typisk anvender i Danmark. Det er dog vigtigt, at du får tilsluttet opvaskemaskinen til jord og det kan du gøre på to måder. Enten ved at købe en adapter (Kan købes her, eller hos de fleste byggemarkeder), eller også kan du sætte et helt nyt 3-benet stik på ledningen. 

OBS: I flere nye huse er der i dag forberedt mulighed for jordforbindelse ved anvendelse af schuko-stik. I så fald vil din stikkontakt se sådan ud, med bøjler i top og bund af stikket, som derved skaber jordforbindelsen til Schuko-stikket:

Tilslutter du ikke opvaskemaskinen med jord, så vil der højst sandsynligt blive problemer med driften og måske vil den kunne afgive stød ved berøring.

 

Før den første opvask

Før du tager din opvaskemaskine i brug er det yderst vigtigt, at du også får den indstillet korrekt.

Din opvaskemaskines saltbeholder skal fyldes med salt til opvaskemaskiner. Hæld gerne vand ned i saltkarret før der hældes salt i. Rør evt. rundt med skaftet af en grydeske efter påfyldning af salt, så sikrer du at saltet blandes med vandet og dermed ikke sætter sig i en hård klump.

Afspændingsbeholderen skal efterfølgende fyldes med afspændingsmiddel. Både salt til opvaskemaskiner og afspændingsmiddel kan du købe i dit lokale supermarked.

Du skal nu indstille opvaskemaskinens saltniveau ud fra hårdhedsgraden af vandet i området hvor du bor. Se et kort over vandets hårdhedsgrad her. Læs brugsanvisningen til din maskine, for korrekt saltindstilling i forhold til vandets hårdhedsgrad.

Derudover skal du indstille doseringen af afspændingsmiddel som opvaskemaskinen skal bruge. Læs brugsanvisningen til din maskine, for korrekt indstilling af afspænding.

Du er nu klar til at køre din første opvask!